A prosztata problémák nemcsak az 50-60 éveseket érinti

Rendszeresen hallani a reklámokban, hogy a jóindulatú prosztata nagyobbodás az 50 év feletti férfiak nagy részét érinti, – de ezt hosszú évek „kitartó munkájával” érték el – szoktam mondani. 60 éves kor felett már a férfiak nagyjából felénél okoz ez problémát.

Azért nevezik „jóindulatúnak”, mert bár hasonló szövetburjánzásról, növekedésről van szó, mint a daganatok esetében, de ebben az esetben ez a növekedés megáll és nem hajlamos tovább terjedni, nem lesz belőle rák (egyenlőre).

A prosztata vagy dülmirigy belső férfi nemi szerv. Közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, keresztül fut rajta a húgyvezeték. Normálisan nagyjából 3,5-4,5 cm átmérőjű (gesztenye nagyságú) mirigyes szerv.  A prosztata mirigyei által termelt váladék a herékből ürülő ondó részét képezi, a prosztatában csatlakozik az ondóvezeték a húgycsőbe.

Valójában arról van szó, hogy a prosztatában kialakul egy (akár enyhe) gyulladás, amit az immunrendszer körbe zár, megállít. A gyulladás következtében a károsodott sejtek elhalnak, és mivel a prosztatában nincs olyan aktív vérkeringés, ami ezt ki tudná onnan „takarítani”, az elhalt sejtek összezsugorodnak, betokosodnak – és ott maradnak.

A károsodott sejtek helyett a szervezet új prosztatasejteket hoz létre és ettől a prosztata megnagyobbodik. Minél többször történik ez meg, annál nagyobb lesz.

Egy új vizsgálat szerint a kannabinoidok kezelési lehetőségét biztosítanak prosztata gyulladás és rák esetén is.

„A kannabinoidok rákellenes hatásúak a különböző rosszindulatú daganatokban, köztük a prosztatarákban”-állítják a kutatók. A jelen tanulmányban „feltárták a prosztatarákban a WIN 55,212-2 (WIN) szintetikus kannabinoid rákellenes hatásait.”

A vizsgálathoz „A meglévő prosztataráksejteket (PC3, DU145, LNCaP) különböző koncentrációjú WIN-el kezeltük”, és „A sejtproliferációt az MTS vizsgálattal határoztuk meg.” A WIN anti-migrációs és anti-invazív potenciálját “a sebgyógyulási vizsgálat és a matrigel inváziós vizsgálat segítségével vizsgáltuk” . A sejtciklus-analízist áramlási citometriával végeztük és a mechanizmus vizsgálatokat Western blot segítségével végeztük.

Az állatokat két csoportba randomizálták: sóoldat-kontroll és WIN (5 mg/kg), intraperitoneális injekcióval, hetente háromszor 3 héten keresztül.

„A WIN szignifikánsan csökkentette a prosztataráksejtek proliferációját, migrációját, invázióját, apoptózist indukált és a Go/G1 fázisban dózisfüggő módon állította le a sejteket” – állítják a kutatók.

A kutatók összefoglalása szerint: “A tanulmány bizonyítja, hogy a WIN a prosztatarák új terápiájaként alkalmazható.”

NÉZD MEG A TERMÉK KÍNÁLATOT ITT

CBD megrendelés és vásárlás Pécsen – Kereskedők Háza – Masszázs Kuckó

7623 Pécs Rákóczi út 46.

Telefon: 70-605-9029

Comments are closed.