EGY TANULMÁNY SZERINT A KANNABISZ JAVÍTJA A KRÓNIKUS FÁJDALOMBAN SZENVEDŐ BETEGEK FÁJDALMÁT ÉS ÉLETMINŐSÉGÉT

Pain Medicine 

Cél: A növényi eredetű orvosi kannabisz rövid és hosszú távú hatásainak értékelése krónikus fájdalomban szenvedő betegek körében egy év alatt.

Tervezés: Longitudinális, prospektív, 12 hónapos megfigyelő tanulmány.

Körülmények: A betegeket 2015. október és 2019. március között vették fel és kezelték egy orvosi kannabisz ellátására szakosodott klinikán.

Alanyok: Összesen 751 krónikus fájdalommal küzdő beteg, aki orvosi kannabiszkezelést kezdett el.

Módszerek: A vizsgálat résztvevői kitöltötték a rövid fájdalom tesztet és a 12 tételből álló rövid kérdőívet (SF-12), valamint az opioid gyógyszeres kezelésről és a káros eseményekről szóló felméréseket, induláskor és havonta egyszer 12 hónapon át.

Eredmények: Az orvosi kannabiszkezelés a fájdalom súlyosságának és az interferencia (P <0,001) javulásával jár, amelyet egy hónap után megfigyeltek, és a 12 hónapos megfigyelési időszak alatt fennmaradt. Szignifikáns javulás volt megfigyelhető az SF-12-ben a fizikai és mentális egészség területén (P <0,002) három hónappal a kezelés kezdete után. A kezelés megkezdése után a fejfájás, a fáradtság, a szorongás és az émelygés jelentős csökkenését figyelték meg (P ≤ 0,002). Azoknál a betegeknél, akik a kezelés kezdetekor opioid gyógyszeres kezelést jelentettek, szignifikánsan csökkentek az orális morfin ekvivalens dózisai (P <0,0001), míg a fájdalom korrelációja a vizsgálat megfigyelési periódusának végén jelentősen javult.

Következtetések: Összességében e tanulmány megállapításai kiegészítik a halmozott bizonyítékokat arról, hogy a növényi eredetű orvosi kannabisz biztonságos és hatékony kezelési lehetőség, valamint az opioid gyógyszerek helyettesítője vagy kiegészítő kezelés a krónikus fájdalomban szenvedő betegek tünetei és életminőségének menedzselésére.

Kutatás:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32556203/

Forrás:

Comments are closed.